7 april 2023 martijn

Auteursrecht reclamewerk

Wanneer je met Effectiv Communicatie samenwerkt, kan de wens ontstaan om toegang te krijgen tot de open bestanden. Deze bestanden zijn het platform waarbinnen we ons finale product ontwikkelen. Hoewel we het begrip achter deze vraag volledig erkennen, is het antwoord erop niet zo zwart-wit.

Verzoeken rondom het delen van deze bestanden hebben bepaalde juridische nuances, net zoals bij de regels van een tastbaar product. Centraal hierin staan de wetten gerelateerd aan intellectueel eigendom. In Nederland zorgen deze wetten voor bescherming van zowel creatieve werken als de makers ervan. Hierdoor hebben opdrachtgevers in principe geen toegang tot deze specifieke bestanden.

Maar ik heb er toch voor betaald?

Absoluut, maar wat je als opdrachtgever betaalt, is het recht om het ontwerp te gebruiken en een specifiek bestand dat dit ontwerp weergeeft in een digitale of fysieke vorm. De originele ontwerpbestanden, zoals die gecreëerd worden in ontwerpsoftware, blijven bij Effectiv Communicatie. Vergelijk het met een bakker die zijn taarten verkoopt, maar niet het recept. De bakker weet precies welke ingrediënten en technieken nodig zijn voor een perfect eindresultaat; een klant ziet vooral het heerlijke eindproduct.

In de wereld van design is de ontwerper vaak de enige auteur, wat betekent dat hij of zij de daadwerkelijke eigenaar van het werk is. Effectiv Communicatie, in deze context, behoudt het recht om te bepalen wat er met het finale product gebeurt. Dergelijke rechten zijn verhandelbaar, net zoals andere commerciële producten. Het is dus het gebruiksrecht waarvoor een opdrachtgever betaalt.

Waarom is er zoiets als de Auteurswet?

De Auteurswet dient een specifiek doel. Deze stelt Effectiv Communicatie in staat om de integriteit en kwaliteit van onze creaties te garanderen. Dit beschermt zowel ons reputatie als die van onze klanten, zodat inferieure producten de markt niet bereiken.

Heb je nog steeds behoefte aan de open bestanden?

Het prijskaartje voor het overnemen van de open bestanden hangt af van meerdere factoren, zoals het initiële ontwerpkosten, hoe de bestanden gebruikt gaan worden en hun toepassing. Door deze bestanden te delen, geven we in wezen onze creatieve controle weg. Daarom zijn de kosten vaak hoger dan wanneer wij zelf wijzigingen aanbrengen in het ontwerp. We houden alle projecten bij in een archief. Voor vragen over eerdere projecten of ontwerpen kun je altijd contact met ons opnemen om de opties te overwegen.

Meer weten? Bel 020-6113691. We helpen u graag verder!